Gretchaninov

 

Alexander Tikhonovich Gretchaninov

Alexander Tikhonovich Gretchaninov (Александр Тихонович Гречанинов) werd geboren op 25 Oktober 1864 te Moskou, en overleed 3 januari 1956 in New York. Hij was een conservatief, romantisch Russisch componist. Hoewel er enige oneenigheid is ontstaan over de vertaling van het eerste deel van Gretchaninov’s achternaam vanuit het Cyrillisch (“Gretch” of Grech), is bijna iedereen het er over eens dat het laatste deel geschreven dient te worden als “ov” en niet “off”. (Volgens: Baker’s Biographical Dictionary of Musicians, The Oxford Companion to Music, The Harvard Biographical Dictionary of Music, Cobbett’s Cyclopedic Survey or Chamber Music en The New Grove Dictionary of Music and Musicians.)

Gretchaninov begon zijn muziekstudie vrij laat omdat zijn vader, een zakenman, verwachtte dat zijn zoon het familiebedrijf zou voortzetten. Gretchaninov zélf verhaalde dat hij tot zijn 14e nog nooit een piano had gezien toen hij, zonder medeweten en toestemming van zijn ouders aan het Moskou’s Conservatorium begon in 1881. Zijn belangrijkste docenten waren Sergei Taneyev en Anton Arensky.

Eind 1880, na een ruzie met Arensky, verhuisde hij naar St. Petersburg waar hij compositie en orchestratie studeerde van Nikolai Rimsky-Korsakov tot 1893. Korsakov ontdekte direct Gretchaninov’s buitengewone muzikale fantasie en talent, en investeerde in deze jongeman veel tijd en geld, zodat hij zonder steun van zijn ouders kon overleven. Hieruit ontstond een belangrijke vriendschap, die eindigde in 1908 met Rimsky’s dood. Daarom is het niet verwonderlijk dat Rimsky’s invloeden terug gehoord worden in Gretchaninov’s vroege werk, Zoals zijn String Quartet No.1, een compositie die in de prijzen viel.

Rond 1896, keerde Gretchaninov terug naar Moskou en raakte betrokken bij het schrijven voor theater, opera, en de Russische Orthodoxe Kerk. Zijn werk, in het bijzonder die voor de stem, bereikte een groot succes in Rusland, zijn instrumentale werken werden tot ver daar buiten beroemd. Tegen 1910, werd hij gezien als een belangrijk componist, en hij kreeg van de Tsaar een jaarlijks
pensioen. Hoewel hij nog jaren na de revolutie in Rusland verbleef, besloot hij uiteindelijk om te emigreren, eerst naar Frankrijk in 1925 en later naar Amerika in 1939, waar hij de rest van zijn leven doorbracht. Hij werd zelfs Amerikaans staatsburger.

Hij schreef 5 symfonieën, de eerste uitgevoerd door Rimsky-Korsakov; 4 snaar quartetten, de eerste twee wonnen belangrijke prijzen, twee piano trio’s, sonatas voor viool, cello, clarinet, piano en balalaika, verschillende opera’s, “Les Fleurs du Mal”, op. 48 (tekst door Baudelaire) en veel andere muziek.